Spreker: Dhr. Jean Paul De Cloedt
Toegangsgelden: leden Familiekunde Vlaanderen: gratis, anderen 2 euro
Beperkt tot 35 inschrijvingen.
Graag uw aanwezigheid ten laatste bevestigen op 31 augustus 2025 via mail aan: claude@gekiere.com

In de voordracht besteedt hij aandacht aan de vele epidemieën die onze streken getroffen hebben in het verleden, zoals: de pest en ziekten die pest genoemd werden, de dansplaag, de zweetziekte, cholera, tyfus, de pokken, de Spaanse griep, tuberculose, aids en COVID-19. Van alle ziekten wordt bekeken welke de oorzaken waren en hoe men ze behandelde of poogde te behandelen. Hij vermeldt ook een aantal bekende personen die overleden aan de ziekte in kwestie of die erdoor getroffen werden.
Het verbinden van DNA aan diepgewortelde stambomen
Spreker: Prof. dr. Maarten H.D. Larmuseau
Een organisatie van Dunsa en Familiekunde Deinze
Vooraf inschrijven per email bij: claude@gekiere.com
Ingang leden Familiekunde Vlaanderen en leden Dunsa: gratis
Ingang niet-leden: 5 €
Commerciële DNA-testen lijken volgens advertenties, reclamespots en populaire tv-programma’s onmisbaar bij genealogisch onderzoek. Deze testen focussen vooral op autosomaal DNA, dat bijzonder geschikt is om wereldwijd biologische verwanten op te sporen. Toch werkt dit type DNA slechts binnen een beperkte tijdsdimensie. In zijn bevlogen stijl legt prof. dr. Maarten Larmuseau (KU Leuven) uit waarom dat zo is — en hoe genetische genealogie er dan toch nog in kan slagen om eeuwenoude verwantschappen bloot te leggen. Aan de hand van recente inzichten uit archeologisch onderzoek, archiefvondsten, uitgebreide voormoeder- en voorvaderlijnen en nieuwe DNA-analysemethodes laat hij het publiek proeven van wat vandaag écht mogelijk is in de genetische genealogie.”

Prof. dr. Maarten H.D. Larmuseau is Genetic genealogist, verbonden aan de KU Leuven. Laboratory of Human Genetic Genealogy – Department of Human Genetics.